Erfaringerne viser, at mange unge, når de slutter skolen og starter på en ungdomsuddannelse, falder ud, fordi kravene på stedet er uoverskuelige.
Ligeledes handler meget om, at unge, der i forvejen er socialt udfordrede, mange gange ikke kommer i gang med en ungdomsuddannelse, men fastholdes i uhensigtsmæssige grupperinger, hvor det at arbejde eller uddanne sig overskygges af andre ’tilbud’.
Tilbud:
Som overbygning på allerede eksisterende etableret støtte, (f.eks. kontaktpersonordning(op til 18 år), kontaktpersonordning v/efterværn (op til 23 år), eller kontaktperson til børn/unge med ungdomssanktion/ungdomskontrakt) tilbydes et supplerende understøttende forløb i form af mentorstøtte til:
- søgning af praktik-/lærepladser
- etablering af praktik-/lærepladser
- individuel støtte til gennemførelse af fagskole
- supervision til praktik-/læreplads
Mentorordningen skal via netværksarbejde være med at parre et praktiksted/læreplads med den unge og begge parter skal acceptere præmisserne for tilbuddet.
Indsats:
Mentorordningen skal, når aftale om praktiksted/læreplads er indgået, sikre, at den unge overholder alle aftaler med praktik-/lærepladsen, herunder fremmøde til tiden, samt forebygge recidiv, når tingene bliver for svære.
Mentorordningen indeholder endelig også en indsats, rettet mod den unge i form af:
- motivationsarbejde,
- undersøgelse af årsager til barrierer for en arbejdsmarkedstilknytning,
- eksponering/træning ved social angst og omgangsform
- følgeordninger til møder i jobcentret,
- deltagelse i beskæftigelsestilbud/virksomhedsrettet forløb, behandling, skole-/undervisningstilbud og/eller at hjælpe den unge med at navigere i det offentlige system.
Mentorordningen indeholder også en fastholdelsesdel, der sikrer, at den unge vedbliver at være i tilbuddet.
Af menneskelige og økonomiske hensyn ved vi, at det kan betale sig at gøre en tidlig aktiv indsats for at fastholde den unge i et forløb, så andre ’tilbud’ ikke bliver attraktive.
Mentorordningen iværksættes med det mål, at den unge kan få det optimale udbytte af et konkret beskæftigelsesrettet/ virksomhedsrettet forløb hos private eller kommunale virksomheder og være med at træffe et aktivt valg, der fravælger andre ’tilbud’.
Støtten gives altid i henhold til konkrete aftaler og ud fra KLART DEFINEREDE mål og delmål i den unges uddannelsesplan.